Woning isoleren & spouwmuurisolatie

November 20, 2023

Bij Archipel Onderhoudsbedrijf staan we voor kwaliteit. We hebben diverse onderhoudsspecialisten in dienst om alle werkzaamheden zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Eén van de diensten die wij aanbieden is uw woning isoleren.

Woning isoleren

Bij Archipel Onderhoudsbedrijf staan we voor kwaliteit. We hebben diverse onderhoudsspecialisten in dienst om alle werkzaamheden zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Eén van de diensten die wij aanbieden is uw woning isoleren.

Waarom een woning isoleren belangrijk is

Waarom een woning isoleren?

Een woning isoleren is belangrijk. Dat weet u waarschijnlijk wel. Maar waarom is het belangrijk, en waarom is het belangrijk dat uw isolatie goed wordt aangelegd?

Isolatie houdt in dat er isolatiemateriaal wordt gebruikt om de overdracht van warmte, geluid of elektriciteit te verminderen. Het doel van isolatie is om een barrière te creëren tussen twee gebieden met bijvoorbeeld verschillende temperaturen. Door deze barrière kan de warmte niet gemakkelijk van het ene gebied naar het andere gebied stromen. Uw woning isoleren helpt dus tegen kilte, tocht, en het geluid van buren. Isolatiemateriaal kan in verschillende vormen voorkomen en wordt vaak gemaakt van materialen met hoge weerstand tegen warmtegeleiding. Bijvoorbeeld glasvezel, schuim of wol. Veel gebruikte materialen zijn steenwol, glaswol, piepschuim, cellenbeton, PIR-schuim PUR-schuim en resolschuim.

U kunt uw woning isoleren op verschillende manieren, bijvoorbeeld via spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, of met dubbel glas.

Stel, u gaat uw woning isoleren. Wat is dan de beste manier? Wat is het meest geschikte materiaal? Om dit te achterhalen kunt uw het beste een adviesgesprek aanvragen met een expert, inclusief een onderzoek van uw gevel. Kies het liefst voor een bedrijf met een SKG-IKOB of Insula certificering. Vanuit Archipel werken wij samen met een bedrijf dat gecertificeerd en gespecialiseerd is in spouwmuurisolatie. De offerte aanvraag gaat gewoon via Archipel, maar het andere bedrijf komt uw woning inspecteren en isoleren.

Waarom een woning isoleren belangrijk is

Neem contact op met Archipel voor een adviesgesprek,
of vraag een offerte aan

Los hiervan, zijn er verschillende redenen om uw woning goed te isoleren. Een goed geïsoleerd huis kan de energiekosten namelijk aanzienlijk verlagen. Het zorgt er immers voor dat u minder warmte verliest tijdens de winter en dat er minder warmte binnenkomt tijdens de zomer. Hierdoor zijn de verwarmings- en koelingskosten lager, en is het huis aangenamer om in te wonen. Bovendien draagt isoleren bij aan het verminderen van uw ecologische voetafdruk. Minder energieverbruik betekent minder uitstoot van broeikasgassen, wat gunstig is voor het milieu. Ook voelt een goed geïsoleerd huis comfortabeler aan, ongeacht het seizoen. Er zijn minder temperatuurschommelingen. Isolatie verhoogt de waarde van uw huis, omdat het een aantrekkelijke eigenschap is voor potentiële kopers en omdat isolatie het energielabel van uw huis verbetert. In andere woorden; uw woning isoleren verdient zichzelf terug.  

Bij Archipel denken graag met u mee en zorgen we ervoor dat uw wensen en behoeften centraal staan in het project.

Wat is Archipel voor bedrijf?

Archipel is een allround onderhoudsbedrijf. Deskundigheid, klantgerichtheid en betrouwbaarheid staan bij ons centraal. Wij voeren we alle grote en kleine bouwwerkzaamheden uit, zowel in als om uw huis of bedrijfspand. Of dat het nu gaat om bouwkundig onderhoud, installatietechniek, schilderwerk of timmerwerkzaamheden, wij hebben de expertise in huis om u te helpen. Bij Archipel denken we graag met u mee en zorgen we ervoor dat uw wensen en behoeften centraal staan in het project. We hebben meer dan 20 jaar ervaring en al 1000 klanten gingen u voor in omgeving Den Haag.

Hoe kunt u uw woning isoleren?

Er zijn verschillende manieren waarop u uw woning kunt isoleren. Bij Archipel specialiseren we ons in dakisolatie, wandisolatie en dubbel glas. Andere manieren van isoleren zijn vloerisolatie, tripel isolatie en HR glas.

Muurisolatie

Muurisolatie verwijst naar het isoleren van de muren. U kunt uw woning isoleren door middel van spouwmuurisolatie. Ook kunt u uw muren laten isoleren met binnenmuurisolatie of buitenmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een methode waarbij de lege ruimte (de spouw) tussen de binnen- en buitenmuur van een woning wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Deze tussenruimte dient oorspronkelijk als een luchtlaag om vocht buiten te houden, maar het is ook een ideale plek voor het aanbrengen van isolatie. De meest gebruikte materialen voor spouwmuurisolatie zijn glaswol, steenwol en EPS-parels (bolletjes piepschuim).

Uw heeft geen omgevingsvergunning nodig voor spouwmuurisolatie, omdat uw huis aan de buitenkant niet verandert. Wel moet u rekening houden met de Wet Natuurbescherming. Soms leven er namelijk vleermuizen of beschermde diersoorten in de spouw, en deze mogen niet gedood of verstoord worden. Vanaf november 2023 kan u uw spouwmuur laten isoleren zonder dat er een ecologisch onderzoek nodig is. Wel moet er dan natuurvriendelijk geïsoleerd worden. Dit betekent dat er aan de hand van de natuurkalender maatregelen genomen moeten worden. Zo moeten er alternatieve verblijfplaatsen voor de dieren komen, of bent u misschien verplicht om ‘exclusion flaps’ te plaatsen. Deze flaps stellen de vleermuizen in staat om naar buiten te vliegen, en voorkomen dat de vleermuizen weer naar binnen kunnen. Ook geeft de natuurkalender aan wannéér er geïsoleerd kan worden. U mag uw woning alleen laten isoleren door een bedrijf dat is opgeleid voor natuurvriendelijk isoleren.

De kosten van spouwmuurisolatie variëren en zijn afhankelijk van de grootte van uw huis en van het gekozen isolatiemateriaal. Hoewel de initiële investering enige kosten met zich meebrengt, is de terugverdientijd relatief kort. Meestal verdient u het terug binnen enkele jaren, vanwege de energiebesparing. Wilt u uw woning isoleren met spouwmuurisolatie, en een beter idee krijgen van de kosten?

Hoe werkt spouwmuurisolatie eigenlijk?

Isoleren is een proces. Dit zijn de stappen die wij doorlopen:

1. Inspectie: Allereerst zal een professional uw huis inspecteren om te bepalen of het geschikt is voor spouwmuurisolatie. Niet alle huizen hebben spouwmuren, en ook de staat van de bestaande isolatie is van belang. Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht in een schone spouw van minimaal 3 cm breed. Daarnaast moet er gecontroleerd worden of dat er geen vleermuizen of bedreigde diersoorten in uw spouw leven. Deze mogen volgens de Wet Natuurbescherming niet worden verstoord.

2. Offerte op maat: Nadat uw huis geschikt is bevonden voor spouwmuurisolatie, maken wij een offerte op maat.

3. Boorgaten: Om te isoleren, boren we gaten in de voegen van de buitenmuur, meestal aan de bovenkant van de muur. De grootte van de gaten is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal.

4. Inblaasmethode: Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal de spouw in geblazen. Het materiaal vult de spouw volledig op en vormt een effectieve thermische barrière.

5. Afdichten: Na het inbrengen van het isolatiemateriaal dichten wij de boorgaten netjes af, zodat ze niet zichtbaar zijn. Dit laat uw buitenmuren er onaangetast uitzien.

Binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie is het plaatsen van isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de muren. Dit kan door isolatieplaten tegen de binnenmuur te monteren en vervolgens af te werken met gipsplaten of andere wandbekleding. Binnenmuurisolatie is effectief, maar het kan ruimteverlies in de kamers veroorzaken. Het wordt vaak toegepast in oudere gebouwen waar spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Bij een totale renovatie is binnenmuurisolatie mooier dan spouwmuurisolatie, omdat de buitenmuur niet aangetast wordt. Daarnaast heeft binnenmuurisolatie een hogere isolatiewaarde dan spouwmuurisolatie, doordat spouwmuurisolatie vrij dun is.

Binnenmuurisolatie door Archipel Onderhoudsbedrijf
Buitenmuurisloatie Archipel Onderhoudsbedrijf

Buitenmuurisolatie

Buitenmuurisolatie houdt in dat het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muren wordt aangebracht. Dit wordt vaak gedaan door isolatieplaten aan de buitenmuur te bevestigen en vervolgens af te werken met gevelbekleding. Buitenmuurisolatie biedt uitstekende isolatiewaarden en verbetert de energie-efficiëntie van een gebouw. Het heeft ook als voordeel dat het de uitstraling van het gebouw kan vernieuwen en beschermen tegen weersinvloeden. Buitenmuurisolatie heeft ook een hogere isolatiewaarde dan spouwmuurisolatie, omdat buitenmuurisolatie dikker is dan spouwmuurisolatie.

Dakisolatie

U kunt uw woning isoleren met dakisolatie. Dakisolatie is het proces van het aanbrengen van isolatiemateriaal in het dak van een gebouw om warmteverlies te verminderen. Het isolatiemateriaal wordt meestal geplaatst tussen de dakbedekking aan de buitenkant en het plafond aan de binnenkant. Dit helpt om de temperatuur in het huis stabiel te houden, waardoor het huis comfortabeler wordt en energiekosten worden verlaagd. Populaire materialen voor dakisolatie zijn, onder andere, glasvezel, isolatieplaten en spuitisolatie.

Dakisolatie Archipel Onderhoudsbedrijf
Vloerisolatie Archipel Onderhoudsbedrijf

Vloerisolatie

Ook kunt u uw woning isoleren met vloerisolatie. Dit verwijst naar het proces van het installeren van isolatiemateriaal onder de vloer van uw woning. Dit is belangrijk omdat warmte kan ontsnappen door de vloer, vooral in koude klimaten. Vloerisolatie helpt om deze warmteverliezen te minimaliseren en draagt bij aan een comfortabele leefomgeving. Materialen zoals schuimplaten, glasvezel of isolatie met reflecterende folie worden vaak gebruikt voor vloerisolatie. De vloerisolatie wordt bij Archipel ook uitbesteed aan een ander bedrijf, maar wij komen wel zelf langs om de ruimte te bekijken en om de offerte op maat te maken.

Raamisolatie

Raamisolatie omvat maatregelen om warmteverlies via ramen te verminderen. Slecht geïsoleerde ramen kunnen een belangrijke bron van warmteverlies zijn in een huis. Raamisolatie kan bestaan uit het plaatsen van dubbel glas, tripel glas, het aanbrengen van tochtstrips rond ramen en deuren, en zelfs het gebruik van raamfolie om warmteverlies te verminderen. Een andere optie is HR glas. HR glas is voorzien van een coating. Deze coating zorgt voor een beter isolerende werking. HR + is eigenlijk HR dubbel glas, met een extra isolatielaag. De ruimte tussen de twee glazen wordt namelijk gevuld met argongas. Dit gas beperkt het verlies van warmte. HR +++ glas is tripel glas, met een coating en een extra spouw die weer geïsoleerd kan worden.

Raamisolatie Archipel Onderhoudsbedrijf

Waarom kiest u voor Archipel?

Bij Archipel Onderhoudsbedrijf hebben we jarenlange ervaring en expertise in alle soorten bouwwerkzaamheden en onderhoudswerkzaamheden. We zetten onze kennis en vaardigheden in om uw project tot in de puntjes uit te voeren. De klant staat bij ons centraal. We luisteren naar uw wensen en geven deskundig advies om ervoor te zorgen dat u altijd tevreden bent met het resultaat. Ook zetten wij de klant centraal door altijd netjes en op tijd te werken, en voor zo min mogelijk overlast te zorgen.

Blog werkportret woning isolatie door Archipel Onderhoudsbedrijf
Blog werkportret woning isolatie door Archipel Onderhoudsbedrijf

Veel gestelde vragen

Archipel Onderhoudsbedrijf biedt een breed scala aan diensten aan, waaronder schilderwerk, timmerwerk, loodgieterswerk, elektrawerk, stukadoorswerk en tegelwerk. We voeren zowel kleine als grote bouwwerkzaamheden uit in en om uw huis of bedrijfspand. Wij zijn een compleet en allround aannemersbedrijf. 

Voor het isoleren van uw muren, dak, vloer en ramen kunt u het beste contact opnemen met een expert.  Vraag gemakkelijk en vrijblijvend een offerte aan. Of neem gemakkelijk telefonisch contact op via 06-44998599

Spouwmuurisolatie is een methode waarbij de lege ruimte (de spouw) tussen de binnen- en buitenmuur van een woning wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

Zeker! Maar niet elke woning is geschikt voor spouwmuurisolatie. Sommige woningen hebben geen spouw, en soms leven er vleermuizen of beschermde diersoorten in de spouw. Deze mogen volgens de Wet Natuurbescherming niet gedood of verstoord worden. Daarom is er eerst een ecologisch onderzoek nodig. Vanaf november 2023 kan u uw spouwmuur laten isoleren zonder dat er een ecologisch onderzoek nodig is. Wel moet er dan natuurvriendelijk geïsoleerd worden.

Neem contact met ons op

Vul ons contact formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij u terug. Voor spoed gevallen kunt u onsje bellen of een WhatsApp sturen.